Alles over propolis en het gebruik

Propolis tinctuur 20 procent met pipet

Alles over propolis en het gebruik

Productbeschrijving

Propolis is een kleverige, harsachtige stof die door bijen wordt verzameld van knoppen en schorsen van verschillende bomen en planten (in onze streken: populier, berk, iep, els, beuk, coniferen). De kleur is afhankelijk van de herkomst: bruingeel, bruingroen, bruinrood tot donkerrood.

Samenstelling

Aanvankelijk werd in Oost Europa veel onderzoek gedaan naar de chemische samenstelling en de biologische werking van propolis, later volgde ook onderzoek ook in enkele Westerse landen en Brazilië. Volgens een samenvattend artikel van de Zwitserse onderzoeker Bogdanov is de samenstelling zoal in onderstaand tabel is aangegeven.

Component                                                              Gehalte in %

Koolwaterstoffen, wassen, harsen                      5-40

Flavonen, flavonoïden e.d.                                   5-50

Aromatische zuren, esters, terpenoïden           1-25

Aminozuren suikers, mineralen, vitaminen      1-10

 

Vooral aan de klasse van flavonen en flavonoïden heeft propolis zijn (voor de mens) gunstige eigenschappen te danken. Flavonen en flavonoïden worden door alle groene planten gevormd en zijn het werkzame bestanddeel van veel kruiden. De hoeveelheden in kruiden en andere gewassen liggen in de orde van grootte van 0,05 – 0,1%, in propolis ca. 15%. Het tot nu aangetoonde aantal flavonoïden bedraagt 25, afhankelijk van de geografische herkomst van de propolis.

Oogsten, bewaren en verhandelen

De hoeveelheid propolis die per volk per seizoen geoogst kan worden bedraagt zo’n 50 – 150 gram. Propolis kan door de imker op eenvoudige wijze gewonnen worden door afschrapen van de plekken die door bijen dichtgekit zijn. Een goede maat voor de zuiverheid van propolis is het alcoholisch extract (96% alcohol). Dit moet minstens 60% bedragen. Dit extractgehalte is in deze alcoholische oplossing ook met een refractometer te meten, maar de suikerschaal kan daarbij niet gebruikt worden; er is een afzonderlijke tabel nodig. Ruwe propolis moet in het donker bewaard worden en is dan minstens een jaar houdbaar, alcoholische extracten zelfs nog langer.

Propolis komt in de handel in de vorm van brokjes, tabletten of capsules met 10 – 500 mg propolis per tablet/capsule. Verder wordt het verwerkt tot tincturen (5 tot 30% propolis in 70%-ige medicinale alcohol) en zalf, terwijl ook toepassingen in caramels bekend zijn. De warenwet eist dat de naam van het product op het etiket staat, de inhoud in grammen en naam en adres van de producent (imker). Ook een partijcode en een houdbaarheidstermijn moeten aangegeven worden. Verder een lijst met ingrediënten in afnemende volgorde voor wat het gewicht betreft en het percentage propolis. Verplicht is een opgave van het alcoholgehalte, indien van toepassing.

Voorbeeld van een ingrediëntenlijst op een propolistinctuur in medicinale alcohol van 40 gram propolis in 80 gram alcohol van 70%: Ingrediënten per 100 g: 70%-ige alcohol 80 g, ruwe propolis 20 g.
Verwijzingen naar genezing van ziektes mogen niet op het etiket vermeld worden, wel aanduidingen als ‘werkt versterkend’ en ‘werkt weerstandsverhogend’ e.d.

Biologische eigenschappen

Propolis is werkzaam tegen (vooral gram-positieve, dat zijn meestal ziekteverwekkende) bacteriën, schimmels en virussen. De laatste jaren is vrij veel onderzoek gedaan naar de virusremmende eigenschappen van propolis, zowel in Oost-Europa als in Duitsland. Door Koning is in Celle (Duitsland) het onderzoeksprojekt ‘propolis en virussen’ uitgevoerd, waarbij duidelijk de antivirus effecten van propolis werden aangetoond. Vooral de flavonoïden chrysine, galangine, apigenine en kamferol spelen daarbij een rol. Er werd ook activiteit tegen Herpes virussen waargenomen.

Vanouds is bekend dat propolis als locaal anestheticum gebruikt kan worden, terwijl het ook wondgenezing bespoedigt. Vooral in Oost-Europese landen, maar ook elders, wordt propolis gebruikt tegen infectieziekten, virussen en schimmels en bij wondgenezing. Voorts tegen darmzweren, huidziekten, hooikoorts, aften, dauwworm, brandwonden, blaasontstekingen, eczeem, acné, gordelroos en maagzweren. Ook wordt in de wetenschappelijke literatuur melding gemaakt van antitumor eigenschappen.

Dosering en gebruik

Imkers moeten voorzichtig zijn het gebruik van bijenproducten als geneesmiddel te propageren. Vooral voor propolis geldt dat de samenstelling niet altijd konstant is, terwijl het ook bekend is dat sommige mensen allergiën kunnen ontwikkelen. In apitherapiekringen worden door deskundigen voor de dosering en het gebruik van propolis wel de volgende richtlijnen gehanteerd.

Inwendig kan propolis gebruikt worden in de vorm van een 10%-ige oplossing in 70% medicinale alcohol (gebruik nooit gedenatureerde alcohol!). Hiertoe lost men bijvoorbeeld 20 g ruwe propolis op in 90 g alcohol 70%, laat dit mengsel 10 dagen staan bij kamertemperatuur, onder af en toe roeren. Daarna filtreren (koffiefilter) en in het donker bewaren in een goed gesloten flesje van bruin glas. Men neemt 1 – 2x daags 5 druppels van deze tinctuur in, met een beetje water (of op een suikerklontje). Wel moet men er op bedacht zijn dat ca. 1 op de 1.000 mensen een allergie voor propolis kan bezitten. In dat geval ontwikkelen zich rode bultjes, die, als men het gebruik staakt, weer verdwijnen. Bij huidschimmels of sommige soorten eczeem worden enkele druppels van de propolistinctuur rechtstreeks op de huid aangebracht.

Aantastingen van de huid door gordelroos (Herpes zoster) zijn vaak met succes te behandelen door de plekken met een penseeltje met propolistinctuur te bestrijken.

Waar zijn Propolis bijenproducten te koop

Ga naar de website van my-Honey.nl, daar vindt u verschillende bijenproducten waaraan propolis toegevoegd is. Zoals huidcréme, zeep, propolis tinctuur, etc.

Klik op onderstaande foto’s voor de verschillende producten.

 

Propolis tinctuur 20 procent met pipetgeneeskracht van Propolis

Honingraatzeep met propolis Minkenhus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *