Varroamijt, wel of geen winterbehandeling?

Doodsoorzaak nummer 1 van bijensterfte is nog altijd een te hoge varroabesmetting. Bestrijden van de varroamijt is op lange termijn een doodlopende weg, dus wat moeten we nu? Wel of geen winterbehandeling?

Als je bewust kiest om niet meer te bestrijden, is het slim om dat niet plompverloren te doen maar na een goede afweging. Zijn je bijen erg gevoelig voor varroa, (grote natuurlijke mijtenval en grote mijtenval bij eerdere behandelingen) dan is de winterbehandeling verstandig. Ook bij geringere vermoedens van overgevoeligheid is de milde winterbehandeling een goede overweging het te doen, baat het niet het schaadt ook niet heel erg. 

Selectie

Gebruik echter je kennis en ervaring om afscheid te nemen van volken met een hoge mate van gevoeligheid, als de tijd daar gunstig voor is, bv in de zwermtijd. Je kunt dan eenvoudig van bloedlijn wisselen door niet verder te gaan met families die te gevoelig zijn en jonge moeren uit je betere volken te gebruiken om in te voeren op de matige volken.

Wel of geen winterbehandeling?

Voordat je besluit om je flesje oxaalzuur/suikerwater oplossing leeg te gieten in de bijenstraatjes, is het verstandig om de onderlegger eerst nog even twee weken onder je kast te leggen en te zien wat er uit je volk valt. Vallen er helemaal geen mijten, dan kan je besluiten om niet te behandelen. Bij een gemiddelde natuurlijke mijtenval van 1 of meer mijt(ten) per dag is dit voor december te hoog en is behandelen dringend aan te raden.

Belangrijk is het dat bij de behandeling de volken op de tros zitten anders loopt het suikerwater zo tussen de straatjes door en heeft het geen effect. Wacht dan even met de behandeling tot een koude dag waarbij de temperatuur onder de 2 graden komt.

Natuurlijk heb je wel een beeld hoe het op je eigen stand is, maar er weer even bewust naar te kijken is altijd goed om de juiste keuzes te maken.

We danken het ‘bijengezondheidsteam Salland’ voor zijn bijdrage.


Mocht u toch over moeten gaan tot behandelen dan kan u deze middelen verkrijgen bij imkershop my-Honey. Ga dan naar onze pagina: VARROA EN HYGIENE

Heeft u nog vragen of aanvullingen stuur dan gerust een bericht via het CONTACTFORMULIER


Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *