Alles over propolis en het gebruik

Propolis VerzorgingsPakket

Alles over propolis en het gebruik

Productbeschrijving

Propolis is een kleverige, harsachtige stof die door bijen wordt verzameld van knoppen en schorsen van verschillende bomen en planten (in onze streken: populier, berk, iep, els, beuk, coniferen). De kleur is afhankelijk van de herkomst: bruingeel, bruingroen, bruinrood tot donkerrood.

Samenstelling

Aanvankelijk werd in Oost Europa veel onderzoek gedaan naar de chemische samenstelling en de biologische werking van propolis, later volgde ook onderzoek ook in enkele Westerse landen en Brazilië. Volgens een samenvattend artikel van de Zwitserse onderzoeker Bogdanov is de samenstelling zoal in onderstaand tabel is aangegeven.

Component                                                              Gehalte in %

Koolwaterstoffen, wassen, harsen                      5-40

Flavonen, flavonoïden e.d.                                   5-50

Aromatische zuren, esters, terpenoïden           1-25

Aminozuren suikers, mineralen, vitaminen      1-10

Vooral aan de klasse van flavonen en flavonoïden heeft propolis zijn (voor de mens) gunstige eigenschappen te danken. Flavonen en flavonoïden worden door alle groene planten gevormd en zijn het werkzame bestanddeel van veel kruiden. De hoeveelheden in kruiden en andere gewassen liggen in de orde van grootte van 0,05 – 0,1%, in propolis ca. 15%. Het tot nu aangetoonde aantal flavonoïden bedraagt 25, afhankelijk van de geografische herkomst van de propolis.

Waar zijn Propolis bijenproducten te koop

Ga naar de website van my-Honey.nl, daar vindt u verschillende bijenproducten waaraan propolis toegevoegd is. Zoals huidcréme, zeep, propolis tinctuur en een prachtig boek als je alles wilt weten over propolis.

Klik op onderstaande foto’s voor de verschillende propolis-producten.

Propolis tinctuur 30 procentPropolis neusspray 20 mlPropolis Keelspray 20 ml Minkenhus-handcremePropolis HoestsiroopMinkenhus lippencreme met propolis 10 ml.
Minkenhus® Propolis dagcrème 120 mlTandpasta met propolis – 75 ml

Propoliszalf – 75 ml

Plantaardige zeep met honing en propolis – 100 gram

Shampoo met Propolis – 250 ml

Biologische eigenschappen

Propolis is werkzaam tegen (vooral gram-positieve, dat zijn meestal ziekteverwekkende) bacteriën, schimmels en virussen. De laatste jaren is vrij veel onderzoek gedaan naar de virusremmende eigenschappen van propolis, zowel in Oost-Europa als in Duitsland. Door Koning is in Celle (Duitsland) het onderzoeksprojekt ‘propolis en virussen’ uitgevoerd, waarbij duidelijk de antivirus effecten van propolis werden aangetoond. Vooral de flavonoïden chrysine, galangine, apigenine en kamferol spelen daarbij een rol. Er werd ook activiteit tegen Herpes virussen waargenomen.

Vanouds is bekend dat propolis als locaal anestheticum gebruikt kan worden, terwijl het ook wondgenezing bespoedigt. Vooral in Oost-Europese landen, maar ook elders, wordt propolis gebruikt tegen infectieziekten, virussen en schimmels en bij wondgenezing. Voorts tegen darmzweren, huidziekten, hooikoorts, aften, dauwworm, brandwonden, blaasontstekingen, eczeem, acné, gordelroos en maagzweren. Ook wordt in de wetenschappelijke literatuur melding gemaakt van antitumor eigenschappen.

Dosering en gebruik

In apitherapiekringen worden door deskundigen voor de dosering en het gebruik van propolis wel de volgende richtlijnen gehanteerd.

Inwendig kan propolis gebruikt worden in de vorm van een 10%-ige oplossing in 70% medicinale alcohol (gebruik nooit gedenatureerde alcohol!). Hiertoe lost men bijvoorbeeld 20 g ruwe propolis op in 90 g alcohol 70%, laat dit mengsel 10 dagen staan bij kamertemperatuur, onder af en toe roeren. Daarna filtreren (koffiefilter) en in het donker bewaren in een goed gesloten flesje van bruin glas. Men neemt 1 – 2x daags 5 druppels van deze tinctuur in, met een beetje water (of op een suikerklontje).

Maar als u zelf geen ruwe propolis heeft kan u natuurlijk ook de PROPOLIS TINCTUUR gebruiken

Wel moet men er op bedacht zijn dat ca. 1 op de 1.000 mensen een allergie voor propolis kan bezitten. In dat geval ontwikkelen zich rode bultjes, die, als men het gebruik staakt, weer verdwijnen. Bij huidschimmels of sommige soorten eczeem worden enkele druppels van de propolistinctuur rechtstreeks op de huid aangebracht.

Aantastingen van de huid door gordelroos (Herpes zoster) zijn vaak met succes te behandelen door de plekken met een penseeltje met propolistinctuur te bestrijken.

Oogsten en bewaren

De hoeveelheid propolis die per volk per seizoen geoogst kan worden bedraagt zo’n 50 – 150 gram. Propolis kan door de imker op eenvoudige wijze gewonnen worden door afschrapen van de plekken die door bijen dichtgekit zijn. Een goede maat voor de zuiverheid van propolis is het alcoholisch extract (96% alcohol). Dit moet minstens 60% bedragen. Dit extractgehalte is in deze alcoholische oplossing ook met een refractometer te meten, maar de suikerschaal kan daarbij niet gebruikt worden; er is een afzonderlijke tabel nodig. Ruwe propolis moet in het donker bewaard worden en is dan minstens een jaar houdbaar, alcoholische extracten zelfs nog langer.

Propolis komt in de handel in de vorm van brokjes, tabletten of capsules met 10 – 500 mg propolis per tablet/capsule. Verder wordt het verwerkt tot tincturen (5 tot 30% propolis in 70%-ige medicinale alcohol) en zalf, terwijl ook toepassingen in caramels bekend zijn. De warenwet eist dat de naam van het product op het etiket staat, de inhoud in grammen en naam en adres van de producent (imker). Ook een partijcode en een houdbaarheidstermijn moeten aangegeven worden. Verder een lijst met ingrediënten in afnemende volgorde voor wat het gewicht betreft en het percentage propolis. Verplicht is een opgave van het alcoholgehalte, indien van toepassing.

Voorbeeld van een ingrediëntenlijst op een propolistinctuur in medicinale alcohol van 40 gram propolis in 80 gram alcohol van 70%: Ingrediënten per 100 g: 70%-ige alcohol 80 g, ruwe propolis 20 g.
Verwijzingen naar genezing van ziektes mogen niet op het etiket vermeld worden, wel aanduidingen als ‘werkt versterkend’ en ‘werkt weerstandsverhogend’ e.d.

Written by 

3 thoughts on “Alles over propolis en het gebruik”

  1. Dag Neri,

   “…….Ruwe propolis is een harsachtige stof met tientallen werkzame bestanddelen, die niet in water oplossen. Het inslikken van ruwe propolis heeft daarom weinig zin, want darm- en maagsappen zijn waterige vloeistoffen. Daarin lossen de geneeskrachtige bestanddelen van propolis bijna niet op…..”

   Citaat uit het boek: De geneeskracht van propolis door Wiebe Braam.

   Hierin wordt uitvoerig en in begrijpelijke taal alles over propolis verteld.

 1. Als jij je ervan bewust bent dat ruwe propolis uit de bijenkast vaak verontreinigingen bevat zoals zandkorrels, kleideeltjes en houtsplinters van het schrapen dan is er helemaal geen bezwaar tegen om er op te kauwen. Let wel: het kan ontzettend taai en plakkerig spul zijn zodra het door je lichaamstemperatuur en speeksel zacht geworden is. Het is te vergelijken met een goede toffee in het kwadraat. Ik verwarm het wel eens in mijn hand door het voortdurend te kneden tot het een balletje is geworden voordat ik het in mijn mond stop. Je kunt het ook met wat consumptieve alcohol samenvoegen tot het een soort kneedbaar wordt, en op een stuk keukenpapier uitsmeren tot een mm of 2 dikte en laten drogen. daarna kun je het in stukjes breken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *